неделя, януари 24, 2010

Хартиени цветя



Баба зима пак размята белия кожух и с Али се оказахме арестувани вкъщи без подарък за рождения ден на мама. В последния момент реших да импровизирам с хартиени цветя, представих си всичко за около пет минути и грабнах ножиците. Следобяд вече бях готова с букет и торта. От тортата няма вече, но който иска, може да си направи цветя като тези, следвайки инструкциите по-долу.



Материали за четири цветя:
1. Един лист тънка хартия (намира се лесно в цветарските магазини, щандовете за опаковка на подаръци или книжарница "Слънчоглед")
2. Ножица
3. Обикновен молив, острен с острилка
4. Тел, облицована с хартия - зелена - 1м
5. Клещи за рязане на тел (става и с ножица, ако нямате клещи)
6. Четири малки ластичета за коса (може и конец)
7. Хартиена опаковъчна панделка, зелена, от Jumbo (може да се замени с тънка зелена хартия)
8. Течно лепило за хартия



Сгънете големия лист на две по дължина (обикновено е сгънат фабрично) и срежете по сгъвката. Повторете за всяка от двете половини. Ще се получат четири еднакви жълти правоъгълника. Сгънете един от правоъгълниците на още четири, докато се получи резултатът от Фиг 1. Сгънете по диагонал като във фиг 2., след което изрежете с ножицата вълнообразна дъга, както е показано във фиг 3.



Следва най-важната част. Трябва да сгънете хартията като ветрило. Понеже пластовете са много, преди да направите плисетата, може да разгънете веднъж като във фиг 5. или да нагънете всяко от четирите кръгчета поотделно - става по-бавно, но по-хубаво. Гледайте гънките да са повече и колкото се може по-отчетливи - това придава грация на цветето.
Като краен резултат ще имате нещо подобно на четири хартиени кошнички за мъфини.



Хванете една от кошничките с палец и показазелц, както е показано във фиг 7. и усучете спираловидно около пръстите си. Затегнете полученото конусче откъм върха като фитил.



Намажете фитилчето на конуса с малко лепило и притиснете следващата "кошничка" към него. При притискането ще се оформи естествен лек "набор". Добавете един по един и останалите два пласта хартия. Това се прави, за да може "плисетата" и наборите им да не съвпаднат. Накрая стегнете леко основата на цветето с ластиче, малко тел или конец.

Първият "цвят" е готов. За да направите останалите три, повторете всички стъпки от фиг 1. до фиг 12.

Съвет: Ако искате цветята да са пет, вместо четири, срежете една от останалите три части цветна хартия на две - ще се получат две малко по-малки цветя, вместо едно голямо. В този случай ще ви трябват допълнителни 25см облицована тел и още едно ластиче.



Време е да оформим стебълцата на цветята. Разрежете облицованата тел на четири части от ~25см. Усучете всяка от тях около молива, както е показано на фиг 13. Готово!



За да направите листата, изрежете четири парчета от опаковъчната панделка с дължина ~20-22см. Внимателно разгънете хартията. Сгънете веднъж по дължина и веднъж по широчина и изрежете под формата на листо (е, половин листо). После разгънете и вържете по една панделка около всяко от стебълцата.

Остана само да сглобим стеблата и цветовете. Много е лесно - налейте по малко лепило в конусчето на всяко стебло и притиснете "фитилчето" на цвета към него. Вече си имате букет цветя.



Допълнения и вариации
На снимката са девет цветя (в първата порция направих три големи и две малки, във втората - четири големи). Използвах светложълта хартия, но би се получило с всякаква - оранжева, червена, розова, лилава - изборът е ваш. Ако използвате наситен цвят, съчетайте го с по-тъмни стъбла.
Цветята освен вълнообразно, могат да се изрежат и като зиг-заг, така ще приличат повече на хризантеми. Или с по-големи вълни. Вариации има много, ако ми дойде муза, ще направя малко червени (актуални за Свети Валентин ;) и ще кача.

Няма коментари:

Публикуване на коментар