сряда, юни 09, 2010

Направи си сам: Роза от плат



След като изпълних първата си "поръчка", вече бях тотално запленена от правенето на цветя и просто не можех да спра само с един брой. В началото оформях всяко цвете листо по листо, но с практиката успях да разработя нова технология, с която всеки може да направи красива роза много лесно. Точно нея смятам да споделя с вас сега:

Необходими материали:
1. Плат с изкуствена материя, за предпочитане полиестерен - подплата, сатен, воал, органза, изкуствена коприна - около 10 см единична ширина.
2. Филц на листа, 1 бр - (има в Слънчоглед). При липса на филц може да се замени с филтър от прахосмукачка (за бяло цвете става идеално) или с вълнен плат, който не се нищи (каша)
2. Ножица
3. Игла
4. Конец
5. Чаена свещ
6. Запалка (или кибрит)
7. Закопчалка за брошка (от Слънчоглед или кинкалерия)



Изрежете около 45 овала от изкуствената материя. За да станат еднакви, може да си направите шаблон от картон или да ползвате за шаблон първия изрязан овал. Обгорете по краищата всеки овал със свещта. Това може да изглежда плашещо и трудно, но не е. Ползва се чаена свещ, защото е ниска и е по-удобно за ръцете. Добре е свеща да е статична, а да движите листото с пръсти - така имате най-голям контрол над стапянето. Ако ползвате полиестерна тъкан от изброените, не би трябвало да имате проблем, но все пак внимавайте с първото листо - ако сте сбъркали материята може да избухне в пламъци :). Ако ви се получат прекалено черни краища или стопени топчета, изрежете сгрешения участък и стопете наново.



Зашийте листата едно за друго откъм долния край, застъпвайки ги леко. Обикновен тропосен шев е достатъчен. След обгарянето най-вероятно размерите им ще варират леко, добре е да ги подредите по големина от най-малките към най-големите. Оставете най-малкото листо незашито.



Вземете останалото листо, свийте го на фунийка, застопорете с конец и игла фунийката в долния край, така че да не може да се разтваря. Започнете да увивате спираловидно останалите листа около фунийката, застопорявайки увитото с игла и конец.



След като сте зашили здраво всички листа би трябвло резултатът да изглежда горе-долу така:





Изрежете кръгче с диаметър около 2см от филца. Зашийте закопчалката за брошка в средата. (Доста по-професионално и красиво става, ако се залепи с пистолет с горещо лепило, но подозирам че много от вас не разполагат с такъв вкъщи, затова предлагам по-достъпна алтернатива.). Зашийте кръгчето от филц от долната страна на цветето както е показано на снимката долу. Готово!



Този вид брошки са подходящи за рокля, жилетка, гащеризон, потник и дори тениска, в зависимост от десена и много актуални това лято. Ще се радвам много, ако съм успяла да ви помогна да си направите сами роза от плат :)

11 коментара:

  1. Много благодаря за урока!!!! Днес гледах в предаването на Гала как се правят рози от сатен, в рубриката на Вихра, но тъй като не го видях добре с камерата кликнах на гугъл и открих твоя урок.
    Прекрасна роза си направила!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен12:20 сл.об.

    Страхотна роза!!! За разлика от всичко, на което попаднах тази е малко по-трудоемка, но пък е наистина много ефектна! Със сигурност ще я пробвам. Благодаря за споделения урок!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3:54 сл.об.

    За формичка използвам капачка от крем здраве. Намазвам ръбчетата с крема и после от опакото на плата слагам капачката. Доста е ефикасно. Но сега ще видим горенето и сглобяването дали ще бъдат ефективни!

    ОтговорИзтриване
  4. Много благодарности за споделеното. Розичките ми станаха чудесни!
    Само добавих малко мъниста в средата :)
    http://tikvichki.blogspot.com/2011/01/blog-post_09.html

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен3:41 сл.об.

    Прекрасн роза!!!Сега ще се опитам да си направя,дано се получи:)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5:26 сл.об.

    Нестана точно роза, но се получи хубаво цвете. Можеби заради плата, опитах с вълнен.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2:29 сл.об.

    СРАХОТНА РОЗА....И АЗ ЩЕ СЕПРОБВАМ!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен11:00 пр.об.

    Супер, браво мерси за идеята......

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5:30 сл.об.

    Прекрасни рози! Направих си няколко станаха чудесни.
    Благодаря много за идеята.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен2:24 пр.об.

    Страхотна! Вижте и моите творения, момичета! :)
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100002409996124&sk=photos

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9:07 сл.об.

    Много красиви стават! Вижте и моите цветя и не само цветя! www.facebook.com/tutusworld

    ОтговорИзтриване